FLITEBOARD
Het idee van David
Het verhaal van Fliteboard begint in 2016 met een ingeving van David Trewern, voormalig kite-surf wereldrecordhouder. Op een windloze dag kreeg hij een idee om een gemotoriseerde hydrofoil te maken: een elektrisch aangedreven surfboard dat boven het water zweeft. Dit idee leidde tot het maken van talloze prototypes aan de keukentafel. De eerste succesvolle vlucht op het bord gaf David een gevoel van vrijheid zoals hij nooit eerder had ervaren.
Wereldspeler
Fliteboard groeide al snel uit tot een wereldspeler in de eFoil-industrie. Het bedrijf heeft nu meer dan 330 geautoriseerde partners en scholen in verschillende landen, met kantoren in Australië, Nederland en de Verenigde Staten. Het team bestaat uit een mix van experts, waaronder marinearchitecten, hydrodynamica-specialisten, productontwerpers, en elektronica- en software-ingenieurs. Hun missie is om de ultieme rit op het water te creëren door continu te innoveren en hun ontwerp te verfijnen.
Records
In 2021 vestigde Fliteboard records voor de snelste eFoil en organiseerde ze de eerste internationale eFoil-race, de Flite Cup. Een jaar later gebruikten ambassadeurs Tom Court en Glyn Ovens de eFoils om de grootste golven ooit (bij Nazaré) te bedwingen met een elektrische hydrofoil.
Productlijn
Fliteboard hun meest geavanceerde productlijn, Series 3, is lichter, veiliger, responsiever en beter verbonden dan ooit tevoren. De productlijn omvat de AIR, ideaal voor beginners, de populaire en dynamische Fliteboard, de PRO voor adrenalinekicks, de acrobatische ULTRA en de ULTRA L, ‘s werelds lichtste performance eFoil. Innovaties zoals de Flitecell Nano (de lichtste lithium-ion eFoil-batterij ter wereld) en de Flite Jet (de kleinste eFoil-jet ter wereld) zetten nieuwe normen in de elektrische maritieme kracht.
Familiebedrijf
Flite begon als een familiebedrijf in Byron Bay, Australië, en heeft nu bijna 100 vaste medewerkers wereldwijd. Het hoofdkantoor blijft in Byron Bay, maar het bedrijf heeft ook kantoren in Melbourne, Amsterdam, San Francisco en Nyack, New York. Ondanks het wereldwijde succes behoudt Flite nog steeds het gevoel van een klein bedrijf, mede door de ethische en ambitieuze ‘Byron-aanpak’.
Duurzaamheid
Fliteboard zet zich in voor duurzaamheid. Hun eFoils verbruiken minder dan 700 watt elektriciteit om een 80 kg persoon op snelheid te houden en hebben een minimale akoestische impact op het onderwatermilieu. In 2022 lanceerden ze een batterijrecyclingprogramma in de Verenigde Staten, het eerste in zijn soort in de eFoil-industrie. Dit programma maakt het voor klanten gemakkelijk om batterijen op een verantwoorde manier af te voeren.
Research
De meeste ontwikkeling van Fliteboards vindt plaats in hun fabriek in Byron Bay, dicht bij de Stille Oceaan, waar ze hun creaties bijna dagelijks testen. Ze werken ook samen met experts in de VS, Duitsland, Thailand en China om de perfecte rit te creëren. Een van hun innovaties is de gepatenteerde unibody-fuselage, waarbij de motor en de mast uit één stuk vliegtuigkwaliteit aluminium worden gefreesd, wat zorgt voor extra sterkte en een betere warmteafvoer.
Geschiedenis van de efoil
De geschiedenis van de efoil gaat terug tot 2008, toen een groep studenten aan de KTH Royal Institute of Technology in Zweden de eerste elektrische hydrofoil ontwierp.
Nick Leason van Lift Foils, een bedrijf dat sinds 2011 classic foils maakt, kwam in 2015 op het idee om een motor aan de foil te bevestigen voor ongelimiteerd foilen. De Lift Foils E1 was de eerste commerciële efoil op de markt.
David Trewern van Fliteboard, ontwikkelde in 2016 zijn eerste Fliteboard-prototype, en in 2017 startte hij het bedrijf officieel.